S
Yönetim Bilişim Sistemleri Ders Açıklamaları
1.Yarıyıl
ZAI101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I
İnkılap vb kavramlar, Türk İnkılabı, Fransız İnkılabı, Osmanlı devlet yapısı, çöküş nedenleri, yenileşme hareketleri, hürriyetçilik hareketleri, Meşrutiyetin ilanı ve gelişmeler, II. Meşrutiyet, Trablusgarb Savaşı, Balkan savaşları, L Dünya Savaşı öncesi büyük devletler ve savaşın sebepleri, Osmanlı devletinin savaştığı cepheler ve Çanakkale Savaşı, Osmanlı devletini paylaşma projeleri, I. Dünya savaşı, İzmir'in işgali, Cemiyetler, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi, Milli Mücadele dönemindeki diğer kongreler.
ZTD101 TÜRK DİLİ I
Dilin tanımı ve özellikleri, dünya dillerinin ana hatlarıyla tasnifi, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri ve önemi, Türkçe'nin ana hatlarıyla yapı bakımından incelenmesi. Türk yazı dilinin tarihi gelişimi, konuşma ve yazı dilinin tanımlanması, lehçe, şive, ağız özellikleri. Temel dilbilgisi kuralları. (Noktalama, yazı ve imla kuralları) Doğru cümle kurma ve güzel konuşma, sözlük kullanma, sözlükte bulunan kelimelerin gerçek anlamını seçme: Kitap inceleme tekniği, kelimelerin yapısı, yapım ve çekim ekleri, kelime tahlili. Toplumsal ve mesleki konularda sorunların tartışılması ve mesleki yönlendirmeler.
ZYD101 YABANCI DİL I (İNG.)
Yabancı dil dersinin amacı; Hedef dilin yapısını ve genel ifadeleri öğretme, edat, fiil vb. kavranması, öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirme ve alanlarına yönelik metinleri anlama
YBS101 BİLİŞİM SİSTEMLERİNE VE TEKNOLOJİYE GİRİŞ
Günümüzde küresel işletmelerde enformasyon sistemleri, küresel e-iş ve işbirliği, enformasyon sistemleri, örgütler ve strateji, enformasyon sistemlerine ilişkin etik ve sosyal konular, enformasyon teknolojisi altyapısı ve gelişmekte olan teknolojiler, iş zekâsının temelleri, veri tabanları ve enformasyon yönetimi, telekomünikasyon, internet ve kablosuz teknoloji, enformasyon sistemlerinin güvenliği
YBS103 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
Algoritma ve programlamaya giriş seviyesinde bilgi ve becerilerin öğrencilere aktarılması amacıyla algoritmalar, temel programlama mantığı, akış diyagramları, kontrol döngüleri, diziler ve işaretçilerden oluşmaktadır.
YBS105 TEMEL EKONOMİ
Mikro ve makro ekonominin kavram, prensip ve politikalarının tanıtımı, piyasa türleri ve işleyişlerinin tanıtımı, talep, arz, tüketici teorisi, firma teorisi, ulusal gelir, istihdam, işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme gibi temel ekonomi konuların incelenmesi.
YBS107 GENEL İŞLETME
İşletme ve İşletme Yönetimi; Ekonomik Bir Birim Olarak İşletme; İşletme Çeşitleri; Hukuki Açıdan İşletme Çeşitleri; İşletmenin Kuruluş Çalışmaları; İşletme Büyüklüğü; Yönetim; Üretim; Pazarlama; Finans; İnsan Kaynakları; Halkla İlişkiler; Araştırma ve Geliştirme
YBS111 İŞLETME MATEMATİĞİ I
Sayılar, Üslü ve köklü ifadeler, Özdeşlikler ve çarpanlara ayırma, Rasyonel ifadeler ve sadeleştirme, Denklemler ve grafikler, Bağıntı ve fonksiyon, İşletme Uygulamaları, Finans Matematiği, Limit, Süreklilik, Türev, Türev uygulamaları: Belirsiz şekiller, maksimum-minimum hesabı, türevin işletme uygulamaları
2.Yarıyıl
ZAI102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II
Siyasal alanda inkılâp hareketleri, siyasi alandaki inkılaplara tepkiler, eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar, hukuk alanında yapılan inkılaplar, sosyal alanda yapılan inkılaplar, kadın hakları ve Atatürk, Türk dış politikası ve Atatürk. Atatürk ilkeleri, bütünleyici ilkeler.
ZTD102 TÜRK DİLİ II
Dilin tanımı ve özellikleri, dünya dillerinin ana hatlarıyla tasnifi, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri ve önemi, Türkçe'nin ana hatlarıyla yapı bakımından incelenmesi. Türk yazı dilinin tarihi gelişimi, konuşma ve yazı dilinin tanımlanması, lehçe, şive, ağız özellikleri. Temel dilbilgisi kuralları.(Noktalama, yazı ve imla kuralları) Doğru cümle kurma ve güzel konuşma, sözlük kullanma, sözlükte bulunan kelimelerin gerçek anlamını seçme: Kitap inceleme tekniği, kelimelerin yapısı, yapım ve çekim ekleri, kelime tahlili. Toplumsal ve mesleki konularda sorunların tartışılması ve mesleki yönlendirmeler.
ZYD102 YABANCI DİL II (İNG.)
Yabancı dil dersinin amacı; Hedef dilin yapısını ve genel ifadeleri öğretme, zamanların kavranması, öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirme ve alanlarına yönelik metinleri anlama.
YBS102 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ
Bu derste, bilişimle ilgili temel tanımların yanı sıra, bilişim sisteminin parçaları olan donanım, yazılım ve insan unsurları ve bunlar arasındaki etkileşim incelenecek, öğrencilere temel uygulama alanları ile ilgili uygulamalar yaptırılacaktır.
YBS104 YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Genel olarak yönetim, yönetim biliminin gelişimi, yönetim süreçleri, organizasyonun yapı ve işleyişi, örgütsel değişim, yönetim ve organizasyonda yeni yaklaşımlar hakkında genel bilgileri öğrenmektir.
YBS106 GENEL MUHASEBE
Muhasebe ile ilgili temel kavram ve belgeler ile teorik çerçevenin ve dönen varlıkların tanıtılması
YBS108 İŞLETME MATEMATİĞİ II
Sayılar, Üslü ve köklü ifadeler, Özdeşlikler ve çarpanlara ayırma, Rasyonel ifadeler ve sadeleştirme, Denklemler ve grafikler, Bağıntı ve fonksiyon, İşletme Uygulamaları, Finans Matematiği, Limit, Süreklilik, Türev, Türev uygulamaları: Belirsiz şekiller, maksimum-minimum hesabı, türevin işletme uygulamaları
YBS110 GRAFİK TASARIM VE ANİMASYON
Dersin kapsamında Grafik Tasarımı ve Animasyon konularına ilişkin temel kavram ve çalışmalara yer verilmektedir ayrıca teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı tasarım, görselleştirme ve animasyon çalışmalarını da içermektedir.
3.Yarıyıl
YBS201 BİLGİSAYAR İŞLETİM SİSTEMLERİ
Ders ağırlıklı olarak iki ana bölümde işlenmektedir, İlk bölümde işletim sistemlerinde bilinmesi gereken genel tanımlar ve kavramlar anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise ağırlıklı olarak sanallaştırma, popüler işletim sistemleri ve active directory kavramlarından bahsedilmekte ve kurulumlar yapılmaktadır.
YBS203 TEMEL HUKUK
Hukuk dalları, hukukun kaynakları, Türkiye’deki yargı kolları ve ayrıca Sayıştay, HSYK, AİHM’in tanıtılması. Hukuki fiil ve hukuki işlem kavramları. Kişilik kavramı, başlangıcı ve sona ermesi, gerçek ve tüzel kişiler, hak ve fiil ehliyeti, fiil ehliyetlerine göre gerçek kişilerin sınıflandırılması, mirasçı kavramı, ölüme bağlı tasarruflar, mirasın paylaştırılması, başta mülkiyet ve zilyetlik olmak üzere temel eşya hukuku konuları, borç ilişkisi kavramı, genel olarak borcun kaynakları ve borçlunun temerrüdü.
YBS205 İSTATİSTİK I
Dersin içeriğinde temel istatistiki kavramların yanı sıra, SPSS yazılımının tanıtılması, kullanımına yönelik çalışmalar ve temel analizlere yer verilmektedir.
YBS207 VERİ YAPILARI
Veri yapıları ve Algoritmalara giriş, Algoritma karmaşıklığı ve Büyük O gösterimi, Dizi veri yapısı ve dinamik bellek ayırma, Özyinelemeli programlama, Bağlı listeler, Yığınlar, Kuyruklar, Ağaç yapıları, Arama teknikleri, Sıralama teknikleri, Hash teknikleri, Temel çizge algoritmaları.
YBS209 MALİYET MUHASEBESİ
Muhasebe sistemi ve maliyet muhasebesi; maliyet muhasebesinin tanımı amaçları; maliyet gider ve harcama kavramları; Gelir maliyeti ve satışların maliyeti tablosu; Madde maliyetlerinin bölümlenmesi, saptanması ve muhasebeleştirilmesi; İşçilik maliyetleri, bölümlenmesi, saptanması ve muhasebeleştirilmesi; Genel üretim maliyetleri, özellikleri, dağıtımında kullanılan yöntemler ve muhasebeleştirilmesi; Hizmet üretim maliyeti. Maliyet sistemleri; sipariş maliyeti sisteminin esasları ve tek düzen plan açısından sistemin işleyişi; safha maliyeti sistemi, temel kavramları
YBS211 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ
Örgütsel Davranış Bilimine Giriş; Yönetim Labirenti; Haberleşme; Otorite ve Güç; Liderlik; Gruplar, Motivasyon; Değişim Yönetimi; Çatışma Yönetimi; İş Tatmini ve Tutumlar; Örgüt Kültürü; Mobbing; Stres Yönetimi; Psikolojik Sözleşme ve Örgütsel Bağlılık
YBS213 İNGİLİZCE I
Dil Bilgisi, Sınıfta kullanılan İngilizce, Kelime Bilgisi, Günlük İngilizce, Okuma, Dinleme ve Yazma Alıştırmaları
4.Yarıyıl
YBS216 PAZARLAMA İLKELERİ
Pazarlama anlayışının analiz edilmesi, kontrol edilemeyen değişkenlerin belirlenmesi, kontrol edilebilen değişkenlerin belirlenmesi, pazar bölümlendirme, hedef pazarın saptanması, ürün farklılaştırma, ürün konumlandırma, ürün yaşam dönemlerinin saptanması, fiyat belirlenmesi ve uyarlanması, fiyat değiştirme stratejileri, pazarlama kanallarının belirlenmesi ve tasarlanması.
YBS204 VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Veri tabanı dizaynı, birim ilişki diyagramları, sistem analizi ve veri tabanı yönetim sistemleri
YBS206 NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Temel kavramlar ve tanımlar, Problem Çözme ve Algoritma, C#, Operatörler, Değişken ve sabit kavramı, Karar kontrol deyimleri, Döngüler ve diziler, Metot ve fonksiyon kavramı, Temel dosya işlemleri, Nesneye yönelik programlama, Sınıf ve nesne kavramı, Kalıtım, XML dosya yapısı, Veri tabanı kavramı ve Access veri tabanı, Access veri tabanı ile çalışmak, SQL Veri tabanı ile çalışmak
YBS208 BİLGİSAYAR AĞLARI VE GÜVENLİĞİ
Bilgisayar ağ topolojileri ve tipleri; OSI Modeli ve ağ protokolleri; ağ bağlantı cihazları; aktif ve pasif cihazlar; LAN iletişim teknolojileri ve ağ işletim sistemleri; ağ üzerinde iletişimin sağlanması; ağ kurulumu ve yönetimi; ağ üzerinde verilen servisler ve hizmetler; örnek bir durum için farklı topolojileri içeren modeller geliştirme.
YBS210 İSTATİSTİK II
Dersin içeriğinde ileri düzey istatistiki kavramların ve analizlerin yanı sıra, SPSS yazılımı ile ileri düzey istatistiğe ilişkin uygulamalara yer verilmektedir.
YBS212 STRATEJİK YÖNETİM
Stratejik Planlama ve Yönetim Temelleri; Kurumsal Yönetişim ve Etik; İşletme Dışı Çevre, Paydaşlar ve Sürdürülebilirlik; İşletme İçi Unsurlar (kaynaklar, kabiliyetler); Bölümsel stratejiler, Stratejik Planlama Evreleri; Vizyon ve Misyon Analizi, Stratejik Planlama Araçları ve Önemi; İş Modeli ve Rekabet Analizi Teknikleri; Girişimcilik, Liderlik; Kurumsallaşma ve İşletmelerde Sosyal Sorumluluklar; Kaynak Temelli Yaklaşım ve Dinamik Kabiliyetler; İşletmelerde Stratejik Yönetim Uygulamaları.
YBS214 İNGİLİZCE II
Dil Bilgisi, Sınıfta kullanılan İngilizce, Kelime Bilgisi, Günlük İngilizce, Okuma, Dinleme ve Yazma Alıştırmaları.
5.Yarıyıl
YBS301 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Görsel Programlama tanımı, Microsoft Visual Studio platformu, Değişken ve Sabit kavramı, Label, Textbox, Button kontrolleri, Metot/Fonksiyon Kavramı, Karar kontrol deyimleri, Listbox kontrolü, döngü deyimleri, diziler, foreach, Form ve combobox kontrolü, C# temel dosya işlemleri, dialog result, folderbrowserdialog, Nesneye yönelik programlama, sınıf nesne kavramı, kalıtım, çok biçimlilik, XML dosya yapısı ve XML dosyalar ile çalışmak, Veritabanı kavramı, Access veritabanı işlemleri, datagridview kontrolü, Access veritabanı ile çalışmak, SQL Veritabanı ile çalışmak, Microsoft Report ile çalışmak, Visual Studio Installer ile kurulum oluşturmak.
YBS303 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Sistem Kavramı ve Genel Sistem Teorisi, Bilgi Sistemi ve Bilgi Sistemi Tipleri, Bilgi Sistemi Geliştirme Süreci, Sistem Analisti Görev ve Yetenekleri, Ön İnceleme ve Fizibilite Analizi, Sistem Önerisi Hazırlama ve Sunma, Sistem Analizi, Sistem Tasarımı, Nesneye Yönelik Yaklaşımla Analiz ve Tasarım, Sistem Gerçekleme, Yeni Sisteme Geçme Süreci
YBS305 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI
Ders; Doğrusal Programlama, Ulaştırma ve Atama Problemleri, Tam sayılı Programlama, Çok Amaçlı Karar Verme, Doğrusal Olmayan Modeller ve Karar Analizleri ile Oyun Teorisi Konularını içermektedir.
YBS309 İNGİLİZCE III
Dil öğretiminde çevirinin yeri ve önemi, çeviri yaklaşımları, güncel ve akademik konularda özgün İngilizce metinlerin Türkçeye çevrilmesi.
5.Yarıyıl Seçmeli Dersler
YBS321 GÜNCEL PROGRAMLAMA DİLLERİ
Genel bilgiler anlatıldıktan sonra Python programlama dili ile sırasıyla şu konular işlenmektedir: değişkenler, operatörler, veri tipleri, temel giriş ve çıkış komutları, koşullu ifadeler, döngüler, listeler, kümeler ve sözlükler, fonksiyonlar, sınıflar ve nesneler, hata yakalama işlemleri, dosyalama işlemleri, veri tabanına erişim, string işlemleri (RegEx), matematiksel işlemler (NumPy), Tkinter ile Grafik Kullanıcı Arayüzü işlemleri.
YBS323 MODELLEME VE SİMÜLASYON
Dersin içeriğinde dinamik benzetim, benzetimde kullanıcı veri tipleri, operatörler ve kontrol yapıları, model üreteçleri, benzetim programlaması, benzetim problemleri yer almaktadır.
YBS325 WEB PROGRAMLAMA
İnternet temel kavramları, Tasarım planlama, Dinamik web sayfaları ve CGI Dilleri, İstemci-Sunucu mimarisi, ASP:NET Kontrolleri, CSS, Dosya İşlemleri, Sayfalar arası veri taşıma, veri tabanı işlemleri.
YBS327 YARDIMCI TEKNOLOJİLER
Eğitimde teknoloji kullanımı ve özel eğitimde yardımcı teknolojiler; özel eğitimde yaygın kullanılan teknoloji tabanlı öğrenme ortam ve araçları; özel eğitim alanında kullanılan güncel teknolojiler; özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler için uygun teknolojilerin seçimi, kullanılması ve değerlendirilmesi; işitme engelli öğrenciler için öğretim teknolojileri; görme engelli öğrenciler için öğretim teknolojileri; otizmli öğrenciler için öğretim teknolojileri; üstün zekâlı ve özel yetenekli öğrenciler için öğretim teknolojileri; herhangi bir özel eğitim grubuna yönelik teknoloji içerikli özgün bir uygulama fikri geliştirme.
YBS329 E-TİCARET
E-Ticaret sisteminin, işletme organizasyon yapısının ve sektörün işleyişinin yeni ekonomide güncel durumu ve yeni ekonomiye kazandırdıkları dersin ana konusunu oluşturmaktadır. Derste öğrenciler e-ticaret temel kavramlarını, iş modellerini ve mevzuatını kavradıktan sonra e-ticaret şirketi faaliyetlerini yürütebilmek adına gerekli yazılımsal ve donanımsal teorik ve uygulamalarına hakim olacaklardır.
YBS331 YAPAY ZEKA VE MAKİNA ÖĞRENMESİ I
Karar Ağaçları, Örnek Tabanlı Öğrenme, Bayesçi Öğrenme, Lojistik Regresyon, Sinir Ağları, Destek Vektör Makineleri.
YBS333 OFİS OTOMASYONU I
Bilgisayarın genel yapısı ve bilgisayar kavramları hakkında bilgi verilir. İşletim sistemleri hakkında bilgi verilir ve sonrasında Windows 10 anlatılır. Ofis 2016 paketinde yer alan Word 2016 ve Excel 2016 anlatılıp uygulamalar yapılır.
YBS335 LOT VE ENDÜSTRİ 4.0
Endüstri 4.0 Tasarım İlkeleri ve Kavramsal Çerçeve, Büyük Veri Teknolojileri, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Artırılmış Gerçeklik ve Sanallaştırma, Adaptif Robotik Sistemler, Otomasyon ve Sensör Teknolojileri, Nesnelerin İnterneti ve Endüstriyel Haberleşme Sistemleri, Simulasyon Sistemleri, Bulut Bilişim Sistemleri, Eklemeli Üretim (3D Printing) Sistemleri, Siber güvenlik Sistemleri, Üretim ve Hizmet Süreçlerinde Dijital İzlenebilirlik Sistemleri, Akıllı ve Bağlantılı Ürünler ile İş Modeli Inovasyonu, Endüstri 4.0 için Teknoloji Yol Haritası Belirleme ve Proje Portföy Yönetimi.
YBS337 YÖNETİŞİM VE E-YÖNETİŞİM
İnovasyonun iş modelleri ile ilişkisi, inovasyon faaliyetlerinin işletmelerde uzun dönemde sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak üzere nasıl değerlendirildiği, inovasyonun işletmelere ölçülebilir katma değeri nasıl sağlayabileceği stratejik inovasyon süreci için gerekli yönetim stili ve organizasyon yapısı
YBS339 NÖRO PAZARLAMA
Tüketici davranışlarını anlamaya çalışan ve bu davranışların tüketicilerde oluşmasını etkileyen psikolojik ve sosyolojik nedenleri araştıran ve bu araştırmalar sonucunda bir pazarlama stratejisi oluşturulmasıdır.
YBS351 HALKLA İLİŞKİLER
Yönetimde yeni bir güç ve işlev olarak halkla ilişkiler, halkla ilişkilerde izlenen amaçlar, temel ilkeler ve etik yaklaşım, halkla ilişkilerin örgütlenmesi, halkla ilişkiler yönetimi, işletmelerde halkla ilişkiler politikasında hedef kitle, halkla ilişkilerde kullanılan iletişim araçları, halkla ilişkilerde etkin sunuş tekniği, Türkiye’de halkla ilişkiler uygulamaları.
YBS353 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Kalite ve Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili temel kavramlar, Toplam Kalite Yönetimi standartları, Toplam Kalite Yöntemi uygulama aşamaları, Toplam Kalite Yöntemindeki temel araç ve teknikler.
YBS355 BİLGİSAYAR KULLANIMI
Bilgisayar teknolojisini kullanmak, Bakım ve onarım, İletişim teknolojisi, Bilgisayar teknolojisi, Otomasyon teknolojisi, İnternet kullanımı, Web hizmetleri, Çeşitli teknolojik hizmetler.
6.Yarıyıl
YBS302 PROJE YÖNETİMİ
Proje yönetimine giriş, proje yönetimi kavram ve tanımları, proje yönetim süreçleri, proje seçim teknikleri.
YBS304 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bu ders bilimin tanımı ve nitelikleri, bilimsel araştırma süreci, bilimsel etik, araştırma önerisi hazırlamak, veri toplanması ve değerlendirilmesi, araştırma raporunun yazılması gibi bilginin elde edilmesi ve raporlanmasına ilişkin tüm süreçleri içermektedir.
YBS306 İLETİŞİM TEKNİKLERİ
İletişim Kavramı ve Tanımı; İletişimde Süreç Kavramı ve İletişim Sürecindeki Öğeler-I-II-III; İletişimde Dil-Kültür İlişkisi; İletişim Türleri; Sistem Yaklaşımı; Temel İletişim Modelleri; Kitle İletişiminin Tanımı; Kitle İletişiminin Etkileri; Kitle İletişimi ve Popüler Kültür
YBS310 İNGİLİZCE IV
Dil öğretiminde çevirinin yeri ve önemi, çeviri yaklaşımları, güncel ve akademik konularda özgün İngilizce metinlerin Türkçeye çevrilmesi
6.Yarıyıl Seçmeli Dersler
YBS320 İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ VE KULLANILABİLİRLİK ANALİZİ
İnsan ve bilgisayar etkileşiminde temel kavramlar; insan ve bilgisayar etkileşiminin tarihsel gelişimi, önemi ve felsefi boyutu; insanın bilişsel yapısı ve bilgi işleme modeli; zihinsel modeller, psikoloji ve insan bilgisayar etkileşimi tasarımı; insan ve bilgisayar etkileşiminde kullanılan teknolojiler; tasarım yaklaşımları; kullanılabilirlik, etkililik ve verimlilik; ara yüz değerlendirme yöntemleri; kullanılabilirlik testleri.
YBS322 İNSAN KAYNAKLARI
İnsan kaynakları ile ilgili temel kavramlar ve teorik çerçeve; dünyada ve Türkiye’de işgücü piyasaları; insan kaynakları planlaması; iş analizleri; personel seçme ve yerleştirme; eğitim yönetimi; kariyer yönetimi; motivasyon; iş tasarımı; iş değerleme; ücret yönetimi. Performans değerleme; psikoteknik değerleme; ödüllendirme; kamuda insan kaynakları; uluslararası insan kaynakları; endüstri ilişkileri; toplu pazarlık; iş gören katılımı ve disiplin; iş gören sağlığı ve güvenliği; bürokratik işlemler; insan kaynakları bilgi sistemleri.
YBS324 YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENMESİ II
Model Seçimi, Özellik Seçimi, Kümeleme, k-ortalama, Maksimum Beklenti, Gauss Karışım Modeli, Topluluk Öğrenmesi, Çekişmeli Öğrenme, Derin Öğrenme, Ödül-Ceza ile Öğrenme
YBS326 VERİ MADENCİLİĞİ
Veri Madenciliği Kavramları, Veri Keşfetme, Veri önişleme, Tahmin, Sınıflandırma, İstatistiksel Öğrenme Teorisi (Naive Bayes), Kümeleme Metodları (K-Means, hiyerarşik), Karar Ağaçları ve Karar Kuralları, Birliktelik Kuralları, Weka Veri Madenciliği yazılımı kullanılarak vaka analizi yapma.
YBS328 GÖMÜLÜ SİSTEMLER VE PROGRAMLANMASI
Gömülü sistem anatomisi. Neden gömülü Linux? Mikroişlemci esasları. Linux esasları. RS232. Terminal Emulatörleri. Çapraz-geliştirme ortamı (Yerel/Hedef compilation). Önyükleyiciler. Ağ servislerinin kurulumu. Çekirdek yükleme (SD-kart ve NFS/TFTP) Linux çekirdek konfigürasyonu/derlenmesi ve kök system. Çerçeve belleği, dokunmatik aygıtları. Gömülü grafik, gömülü grafik ortamları, Qt/Qt Embedded, Sanal çerçeve belleği. GPIO, sysfs. Gstreamer, Gstreamer boruhatları, Gstreamer TI Plug-in. Aygıt sürücülerini yükleme/çıkarma. Web sunucu kurulumu. Kablosuz ağ kurulumu. Laboratuvar çalışmaları, bir dönem projesi.
YBS330 RFID TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
İnovasyonun iş modelleri ile ilişkisi, inovasyon faaliyetlerinin işletmelerde uzun dönemde sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak üzere nasıl değerlendirildiği, inovasyonun işletmelere ölçülebilir katma değeri nasıl sağlayabileceği stratejik inovasyon süreci için gerekli yönetim stili ve organizasyon yapısı
YBS332 ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ
Çalışma Ekonomisi ile ilgili temel kavramlar, Emek piyasalarının özellikleri, Emek arzı, İşgücüne katılma oranı, Kısa dönemde ve uzun dönemde emek talebi, Emek talep esnekliği, Ücret teorileri ve ücret oluşumu, Eğitim ekonomisini içermektedir.
YBS334 OFİS OTOMASYONU II
Ofis 2016 paketinde yer alan PowerPoint 2016, Outlook 2016, OneNote 2016, Publisher 2016 ve Access 2016 anlatılıp uygulamalar yapılır.
YBS336 UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK
Girişimci, girişimcilik, girişimcilik ile ilgili temel kavramlar, Girişimci düşünce biçiminin temelleri, girişimci kişiliğin sınanması; Girişimcilik süreci iş fikri geliştirme ve yaratıcılık, Yaratıcı sorun çözme teknikleri; Kültür ve etik; İnovasyon kavramı, inovasyon çeşitleri; İş modeli ve iş planı kavramı, iş planı öğeleri; Paydaşlar ve paydaş analizi, hedef müşterilerin belirlenerek mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarının saptanması; Stratejik iş birliği sağlama, kişilik ve liderlik; Sürdürülebilirlik, değişimi yönetebilme ve büyüme; Üretimin planlanması ve yönetimin fonksiyonları ele alınarak iş planına adaptasyonu; Pazar araştırma ve pazarlama planı, birincil ve ikincil kaynaklar kullanılarak pazarın araştırılması, rekabetçilik ve rekabet analizi teknikleri; Yönetim planı ve finansal kaynak bulma, yatırımın planlanması, finansal tabloların hazırlanması ve finansal yönetim unsurları, muhasebe (bütçe ve nakit akışı); İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar, Örnek iş uygulamaları; Atölye çalışması ve iş planı yazımı ve sunumu.
7.Yarıyıl
YBS401 PROJE I
Dersin içeriğinde program proje ilişkisi, projeye duyulan ihtiyaç, projelerin özellikleri, proje yönetimi, proje yönetimi özellikleri ve faydaları, proje yönetimi süreci, proje planlaması ve planlama aşamaları (Başlangıç, Planlama, Uygulama, Kontrol ve Kapanış), planlamanın önemi, kapsam, bütçe ve zaman planlaması ve dengesi, farklı planlama yaklaşımları, maliyet tahmin yöntemleri, farklı planlama araçları, proje sürecinde ekiplerin hazırlanması, projenin planlaması ve yürütülmesinde kullanılan MS-Project programı, örnek projelerin proje planlama yaklaşımları dikkate alınarak MS-Project ile geliştirilmesi, konularına ilişkin temel kavramlar ve uygulamaya yönelik çalışmalar yer almaktadır.
YBS403 AR-GE VE YENİLİK YÖNETİMİ
İnovasyonun iş modelleri ile ilişkisi, inovasyon faaliyetlerinin işletmelerde uzun dönemde sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak üzere nasıl değerlendirildiği, inovasyonun işletmelere ölçülebilir katma değeri nasıl sağlayabileceği stratejik inovasyon süreci için gerekli yönetim stili ve organizasyon yapısı.
YBS405 ÜRETİM YÖNETİMİ
Üretim Yönetimi Kavramı ve Tarihsel Gelişimi, Üretimi ile İlgili Temel Kavramlar, Üretim Sistemleri, Mamul Stratejisi, Kuruluş Yeri Seçiminin Girişim Kararı Olarak Önemi, Yerleşme Düzeninin Üretim Sistemine Etkileri, Üretim Planlamasının Önemi ve Planın Hazırlanması, Üretim Programlamasında Yapılan İşler, Üretim Sistemlerinde Stok Kavramı, Stok Kayıtları ve Kontrol Yöntemleri, Kalite Kontrol.
YBS407 STAJ
Öğrencilerimizin eğitim-öğretim programlarında yer alan konuları uygulama içinde görmeleri, meslekleri ile ilgili kazanmış oldukları bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını gerek iş ortamı içinde uygulayabilmeleri ve mezuniyet sonrası çalışma hayatına kısa sürede uyum sağlayabilmeleri için öğrenciyi deneyim sahibi yapacak staja ilişkin usul ve esasları kapsayan Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi staj yönergesine dayanılarak uygulanır.
7.Yarıyıl Seçmeli Dersler
YBS421 YAZILIM TEST TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI
Yazılım Kalite Modelleri; Yazılım Hata Önleme - Azaltma ve Toleransı; Yazılım Konfigürasyon Yönetimi; Formal yazılım Doğrulama Yöntemleri; Kontrol Liste Temelli Kapsam Testleri; Sonlu Durum Makinaları ve Markov Zincirleri temelli Yazılım Kapsam Testleri; Kontrol Akışı ve Veri Bağımlılığı Testleri
YBS423 ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU-SEO
Arama sonuçları hem web siteleri hem de kullanıcılar için büyük öneme sahiptir. Kullanıcı aramakta olduğu sorguyu gönderdiğinde arama motoru dizine girer ve en alakalı sonuçları arama sonuçlarında gösterir
YBS425 BİLGİSAYAR OYUNLARI PROGRAMLAMA
Bilgisayar Oyunları ve Endüstrisini tanıma ve gelişimini anlama. Oyun çeşitlerini öğrenme. Oyunlar için gerekli farklı donanım ihtiyaçlarını öğrenme. Oyun tasarlama ve uygulama.
YBS427 PARALEL PROGRAMLAMA
Paralel programlama teknikleri. Paralel işleme sistemlerinin sınıflandırılması. Paralel bilgisayar mimarileri. Paralel bilgisayar modelleri, ileti aktarımı ile işleme, ardışık düzenim ile işleme, bellek paylaşımlı işleme, gibi kapsamlı teknikler ve paralel işleme için algoritmalar ve uygulamalar.
YBS429 MESLEKİ İNGİLİZCE I
Dil öğretiminde çevirinin yeri ve önemi, çeviri yaklaşımları, güncel ve akademik konularda özgün İngilizce metinlerin Türkçeye çevrilmesi
YBS431 BİLİŞİM HUKUKU
Son yirmi yılın gözde bilim alanı tartışmasız bilişim teknolojileridir. Bu alandaki hızlı gelişme hukuki sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu alandaki başlıca hukuki sorunlar, özellikle internet ile fikri haklar ve haksız rekabet arasındaki ilişki, internet ve ceza hukuku, internet servis sağlayıcılarının sorumluluğu dersin konularını oluşturmaktadır. Elektronik sözleşmeler ve mesafeli sözleşmelerin akdi, alan adlarının korunması, internette fikri haklar ve haksız rekabet halleri, 5561 sayılı Kanun uyarınca internet erişim engellemeleri, internet üzerinden telefon (VoIP) ve internet servis sağlayıcılarının sorumluluğu, bilişim teknolojileriyle ilişkili bazı suçlar dersin kapsamındadır.
YBS433 MOBİL PROGRAMLAMA
Bu ders kapsamında öğrencilere mobil sistemlere giriş, mobil işletim sistemleri ve uygulama geliştirme ortamları, mobil ağlar ve iletişim altyapıları (GSM, CDMA, 3G/WCDMA/UMTS), kısa mesafe iletişim teknolojileri (Bluetooth, WiFi), mobil sistemler için uygulama geliştirme teknikleri (Android-Java, iOS-Swift), mobil uygulama yayınlama ve dağıtma konuları sunulmaktadır.
YBS435 KARAR MODELLERİ
Kararlar ve Modeller, model kurma ve doğrusal programlama, doğrusal programlamada duality ve duyarlılık analizleri, ulaştırma modelleri
YBS437 ŞİRKETLER MUHASEBESİ
Şirket yapıları, kuruluş işlemleri, sermaye artırım ve azaltma işlemleri, kar zarar dağıtımı, birleşme ve tasfiye işlemleri.
YBS439 SOSYAL MEDYA ANALİZİ
Dersin içeriğinde sosyal medya kavramı, günümüzde sosyal medyanın önemi, dijital etik ve sosyal medya kullanımı, online sosyal zeka kavramı, sosyal medya veri toplama ve veri analizi, sosyal medya içerik üretimi, sosyal medya izleme araçları, sosyal medyanın geleceği vb. konularına ilişkin temel kavramlar ve uygulamaya yönelik çalışmalar yer almaktadır.
YBS441 OTONOM VE YARI OTONOM SİSTEMLER
Otonom Sistem Kavramları,Otonom Sistem Bileşenleri, Enerji Çözümleri, Uzaktan Algılama Sistemleri, Konumlandırma Sistemleri, Otonom Karar ve Uygulama Mekanizmaları, İnsansız Hava Araçları, Askeri İHA sistemleri, Yer Kontrol İstasyonları, Dronelar için Autopilot sistemleri.
YBS443 YÖNETİM MUHASEBESİ
Yönetim muhasebesinin Finansal Bilgi sistemi içindeki yeri, maliyet unsurları, işletme kararlarında geçerli maliyet analizleri, kâr planlaması ve ek maliyet kararları, faaliyet hacim kâr ilişkileri, maliyet analizleri ve maliyetlerin yönetim kararlarında kullanılması, işletme bütçe sistemi, maliyet ve yönetim muhasebesinde güncel gelişmeler
8.Yarıyıl
YBS402 PROJE II
Dersin içeriğinde YBS 401 devamı niteliğinde, proje ekiplerinin oluşturulması, proje yönetimi ve proje yöneticilerinin görev ve sorumlulukları, projelere ilişkin SWOT analizi, projeye ilişkin potansiyel risklerin değerlendirilmesi, proje sonuç ve kapanış saporunun hazırlanması vb. konularına ilişkin temel kavramlar ve uygulamaya yönelik çalışmalar yer almaktadır.
YBS404 KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA
Kurumsal kaynak planlaması (ERP)’na giriş, kurumsal sistemlerin değerlendirilmesi, ERP sisteminin temel modülleri, ERP sistemleri, ERP ve tedarik zincirleri, ERP paketleri (SAP, Oracle, Netsis vs.) tanıtımı ve uygulamalar.
YBS406 TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK
Tedarik zinciri ve lojistiğin tarihsel gelişimi; Tedarik zincirinde yeni yaklaşımlar; Tedarik zinciri süreçleri ve performans metrikleri; Dış Kaynak kullanımı 3PL 4PL; Tedarik ve satın alma yönetimi; Tedarik Ağı Tasarımı, Lojistik Operasyonları taşıma; Tedarik Ağı Tasarımı, Lojistik Operasyonları taşıma; Lojistik operasyonları depolama ve elleçleme, Lojistik operasyonları stok yönetimi; Tedarik zincirinde talep yönetimi; Tedarik Zincirinde bütünleşik planlama; Tedarik zinciri teknolojileri ve bilişim sistemleri; Hizmet sektöründe tedarik zincirleri; Yeşil tedarik zinciri ve tersine lojistik.
8.Yarıyıl Seçmeli Dersler
YBS420 SAĞLIK BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Sağlıkta bilgi sistemleri için gerekli teorik yaklaşımlar, Veri yönetimi, Bilgi sistemleri yönetimi ve planlaması, Sağlık kurumlarında yönetsel bilgi sistemleri, Karar destek sistemleri.
YBS424 E-DEVLET VE E-BELEDİYECİLİK
İlim ve teknoloji tarihi, Yerel yönetimlerde ve iş görme alışkanlıklarında değişim, Bilgi toplumu ve Türkiye, Dünyada E-Devlet uygulamaları, Türkiye’de e-devlet uygulamaları.
YBS426 MESLEKİ İNGİLİZCE II
Dil öğretiminde çevirinin yeri ve önemi, çeviri yaklaşımları, güncel ve akademik konularda özgün İngilizce metinlerin Türkçeye çevrilmesi
YBS428 FİNANSTA KANTİTATİF TEKNİKLER
Finansta Kantitatif Teknikler; Finansal verilerin sınıflandırılması, zaman serileri ve özellikleri, tanımlayıcı istatistikler, Risk ve Getiri Hesaplamaları (Standart Sapma, Kovaryans ve Korelasyon, Portföyün Getirisi ve Riski), Beta, Alfa değerleri, Sharpe Oranı ve Varyasyon Katsayısının (CV) Kullanılması, CAPM ve Gordon Modeli ile Getiri Hesaplamaları, Regresyon Modellemeleri (Linear, Stepwise, Tree, SVM, Quadratic, Ensemble, Gussian), Korelasyon, Johansen Eşbütünleşme ve Granger Nedensellik Analizleri, ARMA / ARIMA / ARIMAX / SARIMA / SARIMAX Modellerinin Uygulanması, Optimizasyon Uygulamaları ve üç boyutlu görüntü işleme, Finansta Machine Learning ve Deep Learning Uygulamaları, Kredi Skorlama ve Rating Analizi Uygulamaları, Finansta Stokastik Teknikler (Brownian, ITO, Markow), Getiri Eğrileri, Faiz Modelleri ve Monte Carlo Modeli Uygulamaları, Türev Fiyatlaması (Özsermaye, Enerji, Opsiyon ve CMO) ve İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (MBS) Fiyatlaması
YBS430 GÜNCEL MUHASEBE YAZILIMLARI VE UYGULAMALARI
Muhasebe ile ilgili temel kavramları (tek düzen hesap planı vb.) ve muhasebede kullanılan belli başlı belgeleri kavrayabilme, muhasebe paket programları üzerinden stok ve cari işlemler, fatura-irsaliye işlemleri, muhasebe kayıtları, dönem sonu işlemlerine düzenlemelerine ilişkin konular, ayrıca günün şartlarına ve yeni gelişmelere göre gerekli bilgi ve belge içerikli işlemler ya da programların gösterilmesi.
YBS432 MATHLAB İLE YAPAY SİNİR AĞLARI UYGULAMALARI
Dersin içeriğinde yapay sinir ağlarına ilişkin temel kavramlar, modeller ve uygulamaya yönelik çalışmalar, buna ilişkin mathlab kodları ve uygulamaları yer almaktadır.
YBS434 SANALLAŞTIRMA VE BULUT BİLİŞİM
Dersin içerinde bulut programlama kapsamındaki yeni programlama paradigmaları, sanallaştırma ortamları, büyük bilimsel veri analizi gibi konular işlenecektir. Bunun yanı sıra bulut bilişim alanında çok sayıda araştırma makalesinin öğrenilmesi, sunulması, tartışılması sağlanacaktır.
YBS436 SANAL GERÇEKLİK UYGULAMALARI
Sanal gerçeklik (VR), Arttırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçeklik (MR) ortamları; uygulama geliştirme platformları; Grafik tabanlı sanal nesneler; Oyun motoru ile VR uygulaması geliştirme
YBS438 İŞ ZEKASI
İş zekası sistemleri, karar destek sistemleri, karar teorisi, model yönetimi, veri ambarları, OLAP, veri madenciliği, bilgi edinme, bilgi gösterme, bilgiyi muhakeme etmek.
YBS440 BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
Bu ders, öğrencilere kripto para ile blok zincir teknolojisine ait genel kavramları öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda finansal anlamda günümüze değin yaşanan parasal ve finansal sistemlerin geçirdiği değişim hakkında bilgiye sahip olacaklardır. Ayrıca gelecekte kripto para ile blok zincir teknolojisi uygulamaları konularında genel bir görüş kazandırılması hedeflenmektedir.
YBS442 ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK
Uluslararası işletmelerin yönetimi ile ilgili temel kavramlar, uluslararası işletmeleri etkileyen çevresel etkenler, uluslararası işletmecilik fonksiyonları, uluslararası örgütsel yapı, uluslararası işletmelerde stratejik karar alma